Skip to content

Wat mij opvalt, bezighoudt en raakt…

Green Mental Health

Vandaag vindt het congres ‘Natuur en mentale gezondheid’ plaats. Over het nut en de noodzaak van herstellen in de natuur.
Helaas is het congres online i.v.m. corona. Dan wacht ik liever de live-editie af die ws. in 2022 georganiseerd zal worden. Maar wél superinteressant! Daarom heb ik nu wel het bijbehorende boek “Green Mental Health”  aangeschaft: heerlijk om mij tijdens lange winteravonden te verdiepen in deze Nature Based Interventions.

Samenvatting

Meer groen in de GGZ. De mens hoort thuis in de natuur – een oeroude opvatting, maar we lijken er tegenwoordig juist verder van verwijderd te raken. Dat de natuur daadwerkelijk het herstel van somatische en psychiatrische aandoeningen ondersteunt, wordt steeds duidelijker. Met de huidige, bredere blik op gezondheid en de daaruit volgende zoektocht naar passende behandeling, lijkt de tijd rijp om het ‘groene’ domein aan te sluiten op het ‘witte’ domein (de traditionele gezondheidszorg). Green Mental Health brengt de zorg naar de natuur en vice versa. Meer groen in de ggz en het sociaal domein biedt nieuwe behandelopties, betere zorg en duurzaam herstel bij psychische aandoeningen. Groene kansen in het sociale domein. Green Mental Health gaat over de groene kansen in de ggz en het sociale domein. Naast een introductie op het concept zelf komen voorbeelden uit de praktijk aan de orde, zoals boer Bram van bijBram of de medewerkers van de stadstuinderij in Tilburg. Vervolgens wordt de lezer uitgerust met alle informatie om zelf aan de slag te gaan en een eigen duurzaam groen netwerk op te zetten. Met inleiding door Jan Terlouw. Voor wie is Green Mental Health? Dit boek is voor mensen in de ggz, voor gemeenten, natuurorganisaties en groenliefhebbers. Juist als deze groepen samenwerken, kunnen er nieuwe, duurzame initiatieven ontstaan, waar mensen met psychiatrische aandoeningen mee geholpen kunnen worden.

Ouder bericht
Nieuwer bericht

Meer actueel

De lente-equinox

Het moment in het voorjaar waarop dag en nacht even lang zijn. Het licht krijgt vanaf nu de overhand en zal voor groei en bloei zorgen. Het vroege voorjaar laat zich al ontdekken!