Skip to content

Wat mij opvalt, bezighoudt en raakt…

Herfstequinox

Herfstequinox: het magische moment wanneer dag en nacht even lang zijn, wij de zomer achter ons laten en het jaargetijde van de herfst in gaan.
De natuur nodigt je tijdens de herfstequinox uit om de balans op te maken.
De natuur trekt zich langzaam terug en verlies de groeikracht die ze in de lente en zomer bezat. De tijd komt dat de bladeren gaan verkleuren aan onze loofbomen.
De sapstroom naar de bladeren keert zich om. Daardoor worden de bladeren niet meer voorzien van voeding. Op het punt waar het blad vast zit aan de tak, zorgt deze terugtrekkende sapstroom ervoor dat er een klein wondje ontstaat. Op het moment dat dit wondje met een kurklaagje gedicht is, laat het blad los en nemen de wind en de zwaartekracht haar mee naar beneden. Al deze bladeren op de bodem geven de aarde een kleur- en geurrijk laagje. De bladeren worden door de micro-organismen in de bodem weer gecomposteerd tot voeding voor de bomen: de kringloop is compleet.

Je innerlijke balans opmaken

Uit dit wonderlijke natuurlijke proces kun je inspiratie putten voor je eigen innerlijke groei. Deze tijd nodigt uit om bij jezelf na te gaan wat de zomer je geschonken heeft. Welke ervaringen heeft het je gebracht? Welke groei heeft plaatsgevonden, welke oogst heb je geschapen en vergaard? Waar ben je dankbaar voor? Wat heb je losgelaten afgelopen zomerperiode? Wat wil je niet meer meenemen deze herfst? Waar wil je jouw ‘sapstromen’ niet meer naartoe laten gaan, zodat je het kan loslaten? En wat wil je volbrengen de komende herfstperiode? Wat wil je nog afronden voor de winter komt?
Tijdens de herfstequinox zijn dag en nacht met elkaar in evenwicht. En evenwicht gaat over het geheim van de middenweg. Kun jij vanuit dit evenwicht  leven.

Ouder bericht
Nieuwer bericht

Meer actueel

Facebook

Mijn Facebookpagina is eindelijk online! Ik ben niet zo’n techneut, maar het is me gelukt. Deel de pagina, als je wilt, op jouw tijdlijn. 💚 Daar help je mij enorm mee om meer naamsbekendheid...

Ook ik ben klaar voor een nieuwe start

Het is vandaag de eerste dag van de astronomische lente. Dat betekent dat de dagen net zo lang zijn als de nachten. Dit wordt ook wel de lente-equinox genoemd. Aan ons oog onttrokken, bouwt...